Grote organisatiewijziging PG Harderwijk; wat betekent dit voor Fonteinwerk?

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuwe organisatiestructuur van de Protestantse Gemeente Harderwijk (in het kort “PGH”, waar Fonteinwerk bij hoort). Daarbij zijn ook nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt (in kerktaal: plaatselijke regeling + toelichting). De verwachting is dat er in oktober of november een PGH-gemeenteavond wordt georganiseerd waarbij de nieuwe organisatiestructuur en afspraken worden gepresenteerd. Alle leden van de Plantagekerk, de Regenboog en het Fonteinwerk zijn welkom. Als er geen grote bezwaren zijn, is het de verwachting dat de nieuwe structuur dan wordt vastgesteld.

Waarom een nieuwe structuur en nieuwe afspraken? Belangrijkste redenen zijn: minder vergaderen, sneller besluiten nemen en meer verantwoordelijkheid en meer zeggenschap naar de wijken. Op die manier komt er meer tijd beschikbaar voor geloofsactiviteiten zoals events, diensten, pastoraat, gesprekken, kringen etc.

Een iets langere toelichting is deze:

  1. In de huidige situatie zijn er: 3 kerkenraden (de wijkkerkenraad Plantagekerk, de wijkkerkenraad Regenboog, en de Algemene Kerkenraad) en 1 wijkcommissie (de Stuurgroep Fonteinwerk). In de nieuwe situatie wordt dit: 1 Kerkenraad en 3 wijkcommissies (ook wel ‘wijkteams’ genaamd).
    Waarom doen we dat? Officieel moeten kerkenraden aan allerlei regels voldoen die in de praktijk steeds moeilijker haalbaar blijken te zijn (bijvoorbeeld qua aantallen ambtsdragers en qua vergaderfrequentie). Daarom worden er nu 2 wijkkerkenraden opgeheven. De wijkgemeente Plantagekerk en de wijkgemeente de Regenboog worden dan net als Fonteinwerk bestuurd door een wijkcommissie (ook wel ‘wijkteam’ of ‘stuurgroep’ genaamd). Voor Fonteinwerk verandert er niet zo veel omdat de Stuurgroep al een wijkcommissie was.
    En de Algemene Kerkenraad wordt Kleine Kerkenraad.
    Het gevolg is dat er minder ambtsdragers in verschillende raden bijeen hoeven te komen, dat de vergaderfrequentie omlaag kan, en dat beslissingslijnen korter en sneller zijn.

    De nieuwe Kerkenraad van de PGH bestaat uit 2 delen; de Kleine Kerkenraad en de Grote Kerkenraad. De Kleine Kerkenraad (KK) komt met een kleine afvaardiging 8 keer per jaar bij elkaar, en de Grote Kerkenraad (GK) komt met alle ambtsdragers van de PGH maximaal 4 keer per jaar bijeen.

  1. In de samenwerkingsafspraken hebben we vastgelegd wat de verantwoordelijkheden zijn van de Kerkenraad en van de verschillende wijkcommissies (ook wel ‘wijkteams’ genaamd). Meer informatie hierover wordt gegeven op de te plannen gemeentevergadering in oktober/november 2024.
  2. De identiteit en kleur van de 3 wijken staat voorop. Daarbij is de gedachte “focus als wijk op de dingen waar je goed in bent, en wees bereid een andere wijk te helpen als daarom gevraagd wordt”. Activiteiten die wijk-overstijgend zijn (bijvoorbeeld buitenlands diaconaat, jeugdwerk, en missionaire activiteiten) worden ondergebracht bij de wijk die daar al veel focus op heeft.
    Zo is bijvoorbeeld de overkoepelende jeugdraad nu onderdeel van de Regenboog. De basiscoördinatie ligt nu daar in plaats van centraal. En alle andere wijken kunnen daarop aansluiten vanuit hun behoefte.
    Zo wordt missionair werk een specialisatie die vanuit Fonteinwerk gecoördineerd zal worden. Dit ligt immers dicht bij de activiteiten en events van Fonteinwerk, en het verlangen om er meer op uit te trekken als gemeenschap. Hoe dat in samenwerking met de commissie Kerk Naar Buiten en andere wijken binnen de PG Harderwijk eruit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Maar daar worden gesprekken over opgestart. De behoefte aan samenwerking is daarbij leidend.
  3. Het doel van de structuurwijziging is dat er binnen de wijken meer tijd beschikbaar komt voor geloofsactiviteiten en geloof in praktijk brengen, en dat er minder tijd nodig is voor vergaderen. Dit doen we door verantwoordelijkheden en activiteiten beter te verdelen, en de overkoepelende coördinatie neer te leggen bij de wijk met de meeste expertise. Tot slot is de hoop en verwachting dat samenwerking tussen wijken veel natuurlijker gaat verlopen, namelijk op basis van specialisatie en verantwoordelijkheid, en de vraag daar naar vanuit elke wijk.

Als je vragen of opmerking hierover hebt, dan horen we dat graag. Domme vragen bestaan niet. Dus zoek ons op!

Je kunt hiervoor terecht bij Martijn Stuiver, Job Burger of Antonio Berrenchina die hier aan meegewerkt hebben. Of stuur je vraag naar secretaris@fonteinwerk.nl

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×