Verslag Moldaviëreis 2022

Na 15 maanden voorbereiden was op vrijdag 22 juli om 00.00 uur dan eindelijk het moment aangebroken: de reis ging beginnen. In een personenbusje en een auto vertrokken we met vijf jongeren en vijf begeleiders naar Valeni, Moldavië. Een lange (2400 km) en pittige reis waarbij de temperatuur in Roemenië opliep tot boven de 40 graden en de airco in de bus ernstig begon te haperen. Maar vol goede moed werd er doorgezet om uiteindelijk in de avond van 23 juli ons reisdoel te halen. We sliepen gedurende de week in een weeshuis waar wij hartelijk werden ontvangen met een uitgebreide maaltijd.

De eerste dag begon met een kerkdienst in de Baptistische kerk in het dorp. Een dienst vol interactie en muziek, heel mooi om mee te maken. Daarna was het tijd om de mouwen op te stropen; er moesten inkopen worden gedaan voor het kinderkamp, kleding voor kinderen, schoolspullen, speelgoed en uiteraard eten en drinken voor het kamp. Genoeg om ons 1,5 dag bezig te houden.

Dinsdag begon het door ons geplande driedaagse kinderkamp. Het kamp werd geven op het terrein van de kerk waar ook het Day care center staat en een sportveld is. De kinderen uit het dorp die gedurende het jaar naar het Day care center gaan voor hulp, waren uitgenodigd om naar ons kamp te komen. Deze kinderen zijn veelal slachtoffer van ernstige armoede, verwaarlozing, alcoholistische ouders en misbruik. Onze jongeren hadden een zeer leuk programma bedacht. De ochtenden begonnen met ochtendgymnastiek en een ontbijt, gevolgd door creabea opdrachten. Na de lunch was het tijd voor sport en spel. Een hele middag werd gevuld met oud Hollandse spelletjes als koekhappen en zaklopen. Maar met dagelijkse temperaturen van rond de 35 graden, waren vooral de waterspelletjes een grote hit.

Tijdens het kamp hebben we ook een schommel en een trampoline geplaatst op het terrein en het Day care center voorzien van een nieuwe koelkast. Vrijdagmiddag hebben we op het einde van het kamp alle kinderen hun nieuwe kleding en schoolspullen gegeven. Uiteindelijk hebben we zo’n 40 kinderen een heel fijne tijd kunnen geven. Een welkome afwisseling in hun vaak zware leventjes. Als extra verrassing hebben we ook hun school- en boekengeld voor het aankomende jaar betaald. Vrijdagochtend heel vroeg begon onze terugreis om zaterdagavond weer veilig thuis aan te komen.
Uiteraard hebben we nog veel meer meegemaakt en gedaan. Voor meer verhalen kan je ons gerust aanschieten. Bij de Startzondag, het kampeerevent of na een van de diensten.

Hoewel we erg ons best hebben gedaan om in die korte tijd al het ingezamelde geld uit te geven, is dat ons niet gelukt. We hadden nog ongeveer 1500 euro over. Van dit geld hebben we houtbriketten gekocht. Aankomende weken gaan deze geleverd worden en ze worden uitgedeeld aan de armste mensen van het dorp om de winter warm door te komen.

Het was een prachtig avontuur dat een blijvende indruk op ons heeft achtergelaten. Maar ook een groot verlangen om terug te gaan naar ‘ons’ dorp en vrienden.

Namens het team heel hartelijk dank voor jullie gebed, donaties en belangstelling!

Jongeren: Amber, Julia, Denise, Simone en Jesse.
Begeleiders: Lena, Marijn, Jan, Rico en Job.

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×