Terugblik van Henk Jansen op zijn afscheid

Wat heb ik een mooie tijd gehad met jullie in het Fonteinwerk en in de PGH. De laatste vier jaar bij Fonteinwerk en daarvoor al anderhalf jaar in De Regenboog. Op zondag 17 juli heb ik afscheid genomen als Fonteinpredikant. Kerkordelijk kon de constructie van ‘predikant in hulpdienst’ niet meer verlengd worden. En het wordt ook tijd dat er voor Fonteinwerk een predikant in ‘gewone’ dienst komt, die zijn of haar eerste focus bij het Fonteinwerk kan hebben. Zeker sinds wij in Zeist wonen is voor mij de afstand te groot geworden. Juist na corona begonnen mijn handen nog meer te jeuken om dichterbij te zijn.

Voor de afscheidsdienst vroeg het voorbereidingsteam mij om te spreken over Johannes 15: wil je vrucht blijven dragen, dan moet je verbonden blijven met de Wijnstok – een mooie tekst voor dit afscheid. Ik heb heel wat mogen zien groeien afgelopen jaren. Mooie mensen die een stap zetten in geloof en inzet van hun talenten, een grens over durven gaan, om zicht te laten dopen, belijdenis te doen, een taak op te pakken, deel te nemen aan een cursus, zoals ‘Basics’, ‘Leer ons bidden’ of de Michacursus – om zich bloot te stellen aan de kracht van de heilige Geest. Daar is soms moed voor nodig. Maar verbonden met de levende stroom van Christus’ liefde kun je er altijd op rekenen dat er wat moois in je leven gaat gebeuren. Daar heb ik afgelopen jaren op allerlei manieren getuige van mogen zijn. En ik vertrouw erop dat jullie met Hem verbonden op deze weg verdergaan!

Voorzitter Martijn vatte mijn rol samen met GEL: genieten, enthousiasme en liefde. Fantastisch om dit zo terug te krijgen, maar zo voelt het ook echt. Ik heb genoten van Fonteinwerk. Als iemand van buiten mij vroeg wat dat was en ik begon te vertellen, dan kreeg ik te horen: ‘Je gaat helemaal stralen’. Ja, het was echt leuk om hierbij betrokken te zijn. En wat is dat dan? Nou lees het artikel in de vorige Samen Geroepen maar, over de kleur van Fonteinwerk: mooie, kleurrijke mensen, enthousiast geloven, echt welkom voor iedereen, af en toe grenzen opzoeken en buiten de lijntjes kleuren, duidelijke focus op Jezus, enz.

De zegen die ik in deze dienst meekreeg zal lang met mij meegaan, samen met Irma verder in Zeist. De zegen van Martijn: genieten, enthousiasme en liefde. Van Erica: de zegen van mond, handen en voeten om tot zegen te zijn. Van Frits: de open armen van Jezus. En van Job: de zegen van onrust over alle onrecht die ons raakt. Ik neem veel zegen mee uit deze jaren.

Ook uit het geheel van de PGH. Bij moeilijke discussies voelde ik me wel eens wat ver aan de zijlijn staan. Ik heb vooral in de lusten gedeeld, minder in de lasten. Mooie tijd gehad in De Regenboog, mooie ontmoetingen soms ook in de Plantagewijk, hartelijke woorden uit de verschillende wijken bij mijn afscheid. Heel goed contact ook met alle collega’s door de jaren heen. Bij onze laatste afscheidslunch kreeg ik een prachtig cadeau mee: een ‘kintsugi’ schaaltje, scherven die met goud aan elkaar gelijmd zijn, beeld van herstel van gebrokenheid die tot iets nog mooiers leidt! Ik hoop dat zo de PGH ook verder mag gaan, alle onderdelen zelf bloeiend èn samen verbonden tot iets nog mooiers.

Veel dank aan iedereen die ik heb mogen leren kennen. Veel dank aan onze God die met ons meetrekt. Veel dank voor de cadeaus: de barefootrunner met fakkel, beeldje van twee dansers, bos bloemen door de kinderen gemaakt, pot vol liefde, tuinbonnen, boeken en nog veel meer. Vooral dank voor alle liefde en warmte. We laten elkaar los, maar blijven met Christus verbonden en dus ook met elkaar!

Henk Jansen
Zeist, 31 juli 2022

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×