Terugblik Fontein Academie 2015/2016

De Fontein Academie startte afgelopen seizoen in het najaar van 2015 met een indrukwekkende avond.

‘Hoogleraar’ ds. Gert-Jan Brienen trof ruim 40 ‘studenten’ aan die op uitnodiging van de eerste leergang van de Fonteinacademie op 12 november jl. waren afgestapt. Brienen belichtte het thema: “Luisteren naar de stem van God!” en deed dat op een bijzondere en persoonlijke manier die grote indruk maakte.

Nog voordat Gert-Jan Brienen zijn opwachting kon maken, eiste ‘professor’ ds. Gerhard Heeringa de aandacht op door in een heuse toga met baret de Academie te openen. Harderwijk heeft weer een academie en telt mee op intellectueel vlak. Hij sprak de hoop uit dat de Academie velen mag aanspreken en zal sterken in hun geloof.

Gert-Jan Brienen leidde de avond verder in. Op de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk de stem van God in hun leven hadden gehoord, gingen er weinig handen omhoog. Verbaasd reageerde de inleider daarop of we dan wel geloven dat de Bijbel Gods Woord is? De toon was gezet en de aandacht getrokken. God spreekt tot ons in zijn Woord, door andere gelovigen, door muziek en soms door prachtige beelden uit de natuur. Daarnaast geeft God ons soms ook zijn stem of een visioen.

Sinds een jaar of tien is Gert-Jan bezig het luisteren naar Gods stem te oefenen in zijn Gemeente (Chr. Geref. Kerk) en in zijn persoonlijk leven. Dit heeft geleid tot prachtige momenten in eigen leven en gemeente. Mensen ervaren bijzondere gezichten of op een andere manier de nabijheid van God. Als aanrader om te lezen noemt Gert-Jan het boek van Hanneke van Dam: “Gods stem horen”.

Later op de avond werd er geoefend door de aanwezigen zelf, in alle protestantse nuchterheid. In een soort van geleide fantasie oefening moesten ‘de studenten’ zich voorstellen alsof zij in de tempelzaal van God stonden met zicht op de troon van God. In stilte moesten zij proberen zich open te stellen voor onze God. Het was wat onwennig dat te doen, maar er gebeurde veel. Bij de één kwam er een weldadige rust over zich heen, een andere deelneemster raakte geëmotioneerd en kreeg een diep gevoel van geaccepteerd zijn over zich heen. Er waren mensen die een tekst in zich door kregen en soms ook een lied.

Gezamenlijk was de verwondering dat dit kan gebeuren en mocht gebeuren. Er was een positieve en grote energie voelbaar in de zaal. Zo kan de Geest van God dus werken. Het was indrukwekkend! De geplande eindtijd was al ver overschreden, zodat er toch een eind gemaakt moest worden aan deze geweldige avond. Animo om te stoppen was er eigenlijk niet. Dit smaakte naar meer. En zo waren er nog een aantal leergangen. Op dinsdag 16 februari kwam onder meer Ron Becker, voorganger Crossroads Rotterdam spreken over het ‘Bouwen aan hechte gemeenschap(-pen)!’

De komende leeravonden seizoen 2016/2017 (in najaar twee en voorjaar drie) worden ook weer gehouden in de Stadsdennenkerk, aanvang altijd om 19.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Muzikale begeleiding zal er dan ook weer zijn van Ricardo en Benthe Balsma. De planning hiervoor wordt binnenkort aan je bekend. Graag tot ziens! Nadere info volgt.

 

Commissie Fonteinacademie

Fonteinacademie 2015 2016 deel 2

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×