Sobere maaltijd in de Vastentijd – Witte bonensoep met geroerbakte witte kool
Deze soep kan geserveerd worden op witte Donderdag. Het recept is van ds. Han Wilmink uit zijn kookboekje: Koken met Passie (recepten voor de veertigdagentijd).
Ingrediƫnten voor de soep:
- 1 liter groentebouillon
- 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels
- Olijfolie
- 2 tenen knoflook en 1 flinke ui gesneden
- 1/3 knolselderij in kleine stukjes (ongeveer 200 gram)
- 1 blik/pot uitgelekte witte bonen
- Peper en zout
In een flinke soeppan de knoflook en ui aanfruiten in de olijfolie. Voeg na een paar minuten de knolselderij in blokjes toe en bak even mee. Voeg de bouillon toe met de kruidnagel en laurierblad. Laat even pruttelen op een zacht vuurtje en haal daarna de blaadjes en kruidnagel er weer uit. Voeg de uitgelekte bonen toe. Breng dit af en toe roerend aan de kook en laat nog 5-10 minuten zachtjes koken totdat de knolselderij zacht is. Iets af laten koelen en dan pureren met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Voor de roerbak:
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram fijn gesneden witte- of spitskool
- Het wit van 1 prei, in dunne ringetjes
- Zout en peper
Vlak voordat je de soep opdient roerbak je de kool 1 minuut in hete olijfolie. Daarna de preiringetjes nog een minuut meebakken. Klein beetje zeezout en peper toevoegen.
Serveer de soep in borden of mokken. Verdeel het kool-preimengsel over de soep. Eet hier matses bij. Waarschijnlijk deelde Jezus bij het laatste avondmaal de ongerezen broden (zoals matses) uit aan zijn discipelen.
Eet smakelijk
Alex Vinke en Anita Oosterloo
Klik hier voor een bereidingsfilmpje van de zevende sobere maaltijd: witte bonensoep
Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.