Sobere maaltijd in de Vastentijd – Kusherie
Kusherie: rijst met linzen op Egyptische wijze
Rode linzen zijn bekend uit de Bijbel, berucht van Jakob en Ezau. Wel heel smakelijk en makkelijk en snel te bereiden en het vult ook nog eens goed. In het Midden Oosten worden linzen veel gegeten. Dit recept is voldoende voor zes eters. De zacht gebakken uien geven iets ‘zoetigs’ aan het geheel.
Ingrediënten:
4 eetlepels olijfolie
1 1⁄2 Bouillon blokje + 1 liter water (of 1 liter zelfgemaakte bouillon) 250 gr rode linzen
300 gr zilvervliesrijst
Blikje tomatenpuree (klein blikje 70 gr)
Blikje tomatenblokjes (400 gr)
1 groene paprika in kleine stukjes gesneden
Verse selderij (fijn gesneden)
1 theelepel komijn (meer mag)
Zout en cayenne peper of chilivlokken naar smaak
3 grote uien dun gesneden
4 tenen knoflook geperst of fijn gesneden
Bereiding:
Verhit 2 eetlepels olie in een wok- of braadpan
Voeg daar al roerend de linzen aan toe( linzen wel wassen en uit laten lekken) blijf 4 min roerend bakken.
Voeg 750 ml water met bouillonblokje aan toe of de bouillon. + zout en peper. Breng aan de kook en laat 10 min zachtjes koken.
Voeg daarna de rijst en nog 250 ml water of bouillon toe, breng aan de kook, roer af en toe en doe de deksel op de pan en laat 20 -25 min koken zonder verder te roeren.
Ondertussen maak je de saus: Doe de tomatenblokjes in een pan, voeg de puree toe, en de kruiden (eventueel een beetje suiker), fijngesneden paprika en selderij en laat 20 min sudderen.
De bereiding van de uien:
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Roerbak de uien en knoflook in de hete olie tot ze lichtbruin zien en zacht zijn, op niet al te hoog vuur.
Op een grote schaal serveer je de rijst met linzen. Daaroverheen de tomatensaus en verdeel de gebakken uien eroverheen.
Eet smakelijk
Alex Vinke en Anita Oosterloo
Klik hier voor een bereidingsfilmpje van de derde sobere maaltijd: Kusherie
Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.