Jongerenreis naar Moldavië in zomer 2022 – geef je op

Matteüs 25:40 – “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.”

Beste Fonteiners,

In de zomer van 2022 gaan we een reis maken naar Moldavië. Dit wordt georganiseerd vanuit de diaconie van het Fonteinwerk in samenwerking met hulporganisatie Geef een Lach. Naast het organisatieteam willen we graag een aantal jongeren uit het Fonteinwerk meenemen op deze reis. Omdat we beseffen dat de meeste jongeren de nieuwsbrief niet lezen en ook allang niet meer op Facebook zitten, willen we vragen aan jullie (de ouders) of jullie dit schrijven willen laten zien aan jullie jongeren en er met ze over te praten.

Wat gaan we doen?

In de zomer van 2022 gaan we naar het dorpje Valeni in Moldavië. Geef een Lach werkt daar al lang samen met de lokale kerk. Naast de kerk staat een gebouw wat wij het Daycare center noemen. Kinderen die slachtoffer zijn van verwaarlozing, ernstige armoede, mishandeling, misbruik e.d. kunnen daar dagelijks terecht voor huiswerkbegeleiding, een warme maaltijd, persoonlijke aandacht, spelen etc. In dat Daycare center gaan wij voor de kinderen een meerdaags kamp organiseren, bestaande uit sport en spel, creabea activiteiten, zingen en verzin het nog maar meer. Voor de kinderen is dit echt een vakantie. Verder willen we gaan zorgen voor nieuwe kleding, schoolspullen, persoonlijke hygiëne items en speelgoed. Uiteraard verzorgen we ook drie maaltijden per dag tijdens het kamp. We worden hierbij ondersteund door twee lokale moeders die het Daycare center altijd runnen.

Voor wie?

Iedereen die zichzelf nog ‘jongere’ vindt (redelijkerwijs). Wel stellen we de minimumleeftijd op 16 jaar. Dit omdat je gaat werken met kwetsbare en vaak ook beschadigde kinderen. Omdat dit ook heftig kan zijn voor jongeren boven de 16, houden we elke avond een groepsgesprek waarin iedereen kan delen wat hij/zij heftig vond.

Waarom je nu al opgeven?

Voor deze zomer willen we de groep compleet hebben. Want je gaat niet alleen op reis, je gaat ook helpen met het geld inzamelen om de activiteiten te bekostigen. Denk hierbij aan verkoopacties, sponsorloop, bedrijfssponsoring etc. Uiteraard ga je hierover ook meedenken. We hebben dus een heel jaar de tijd om dit te kunnen doen. Dit zorgt er ook voor dat je jouw reisgenoten alvast leert kennen.

Waar verblijven we?

We gaan slapen in het Pleeghuis. Dit is een heel groot huis dat gerund wordt door Anea en Misha Popescu. Ze vangen hier kinderen op die door de overheid uit de ouderlijke macht zijn gezet. Het echtpaar heeft zelf ook 2 eigen kinderen en 2 geadopteerde kinderen. Hier slapen en verblijven gaat echt iets toevoegen aan deze bijzondere reis. Ook kunnen er een aantal slapen in het huis van onze tolk dat een straat bij het Pleeghuis vandaan is.

Wat hopen we te bereiken?

Allereerst is ons doel natuurlijk om de kinderen daar te helpen en een fijne tijd te bezorgen. Ook dat laatste is een niet te onderschatten iets. De kinderen kijken echt uit naar onze komst. Verder willen we de jongeren van het Fonteinwerk een unieke kans bieden om hun horizon wat te verbreden. Ze te laten zijn dat onze vrijheid en welvaart niet zo vanzelfsprekend zijn als ze hier wel lijken. En ze de kans te geven om het verschil te maken voor kinderen die bijna niets hebben.

Praktische zaken

De exacte data voor de reis staan nog niet vast. We willen hierbij rekening houden met de vakanties van de deelnemers (voor zover mogelijk). De reis zal 9 dagen duren, waarvan de eerste en de laatste reisdagen zijn. We gaan met het vliegtuig en huren op het vliegveld in Moldavië dan een auto en een busje om in het dorpje Valeni te komen. Er gaat ook een tolk met ons mee omdat wij net als jij niet heel erg goed zijn in de Roemeense taal (ze spreken Roemeens in Moldavië). De tolk heet Emma. Ze is Moldaafs, 20 jaar oud en studeert aan de Universiteit van Twente. Ze spreekt vloeiend Roemeens en Engels, en redt zich goed in het Russisch en Nederlands.
Uiteraard hangt aan deze reis ook een prijskaartje want we gaan natuurlijk zelf betalen voor onze tickets, verblijf, eten en drinken, tolk en voertuigen. Een exacte prijs kunnen we hier nog niet aan hangen omdat de prijzen van de tickets en voertuigen variabel zijn. Zoals de prijzen nu zijn, zouden de kosten per persoon uitkomen op 450 euro. We hebben plek voor 8 jongeren, dus wacht niet te lang met opgeven. Uiteraard is de reis wel veilig om te maken. Als hierover twijfel bestond, zouden we het zeker niet riskeren.

Voor vragen of om je op te geven, kun je contact opnemen met Job Burger op saint_job@hotmail.com of op 0640146259.

We horen graag van jullie!

Het organisatie team: Lena Stouwdam, Marijn Fidder, Jan Wildvank, Job Burger en Rico Stouwdam.

 

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×