Interim-predikant Pieter van Winden stelt zich voor

Alle ingrediënten zijn er.

page11image40936800

Sinds 1 oktober werken we samen. Protestantse Gemeente Harderwijk zocht iemand die kan helpen om op bestuurlijk niveau alles weer soepel te laten lopen. De sluiting van kerkgebouwen en daardoor het verlies van een geloofsgemeenschap geeft pijn en verdriet, hoe ga je daar mee om? Als interim-predikant ga ik graag op beide vragen in. Ik hoop dat er snel gelegenheid is om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Maar eerst stel ik me voor langs deze weg.

Als interim-predikant ben ik lid van een team van de landelijke kerk. Ik ben 59, woon in Soest, heb twee zelfstandig wonende kinderen en ben weduwnaar. Ik werk vanuit Soest voortdurend in meerdere gemeenten tegelijk. Het is altijd doelgericht werk. Het is mijn dagelijks werk te helpen bij de vragen die bij jullie leven. Ik blijf nooit langer dan twee jaar in een gemeente. In Harderwijk hebben we eerst maar eens één dag in de week gedurende één jaar afgesproken. Het kan best zijn dat we al eerder klaar zijn. Maar dat zien we wel. Ik heb geen vaste dag in de week om in Harderwijk te zijn. Ik ben er zoveel mogelijk als jullie samenkomen in vergaderingen en overleg, of in persoonlijke ontmoetingen. Misschien is het veel gemeenteleden ontgaan. Ik doel op de Algemene Kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters. Daartussen werkte het een tijd lang niet lekker. De sfeer was niet goed. Besluiten kwamen niet van de grond. Betrokken ambtsdragers werden moe en moedeloos. Dat straalt ook uit naar wijkkerkenraden en andere groepen.

Dat wil natuurlijk niemand. Van een kerk word je blij, als het goed is. Een kerk voedt je geloof. Daar kom je om te bidden en te werken. Daar draait het om. Maar hoe krijgen we dat weer voor elkaar?

De algemene kerkenraad, de kerkrentmeesters, de twee wijkkerkenraden en het Fonteinwerk en ik hebben met z’n allen afgesproken om dat aan te pakken. De bedoeling is dat iedereen weer weet waar je aan toe bent. De drie gemeenschappen waar de Protestantse Gemeente uit bestaat werken samen. Er is helderheid over ieders positie. Er is openheid en vertrouwen. Daar hoort een hoopvolle visie bij die verbindt. Daar hoort krachtig en toekomstgericht beleid bij, waar je allemaal wat aan hebt, alle generaties. Daar hoort enthousiaste samenwerking bij. Buitenstaanders zullen de kerk hoog waarderen. En gemeenteleden beseffen hoe fijn het is om bij deze kerk te horen. Dat zijn de doelen, om in de komende twaalf maanden samen te bereiken. Daar doe ik graag aan mee. En dat zal ook best lukken. Want alle ingrediënten zijn aanwezig. Ik ben een paar keer in jullie midden geweest. Wat een pracht van een protestantse gemeente! Je hebt veel leden van alle leeftijden. Je hebt best goed bezette kerkenraden en prima bestuurders. Je hebt een fijn team van predikanten en werkers. Er liggen ook allerlei aanzetten tot beleid. Gods naam wordt verheerlijkt en de naaste wordt gediend.

De ingrediënten krijg je goed bij elkaar in ontmoetingen. Vergaderingen en beleidsstukken zijn nodig. Maar in ontmoetingen gebeurt het. Zo zou ik bijvoorbeeld graag in aanraking willen komen met mensen die pijn of onrecht voelen bij hoe het in het verleden met de kerkgebouwen gegaan is. Dat klinkt misschien raar. Want je denkt misschien dat dat nu wel voorbij is. Ik zie signalen dat dat voor een aantal mensen niet voorbij is. En dat begrijp ik ook. Verder hoop ik dat we elkaar op gemeenteavonden en in zondagse kerkdiensten binnenkort meer persoonlijk leren kennen. Zo hoop ik op en bid ik om een vruchtbare samenwerking die merkbaar tot zegen is voor jullie allen en voor de mensen die op onze weg komen.

Pieter van Winden, tel. 06 12171113, pieter@interimpredikant.nl

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×