Dit kun je vanuit Nederland doen om mensen in Oekraïne te helpen

Grote kans dat ook jou een machteloos gevoel je bekruipt als je de beelden uit Oekraïne ziet, waar Rusland afgelopen week binnengevallen is. Dat er een oorlog uitgebroken is laat ons allemaal niet koud, en de kans is dan ook groot dat ook jij mensen op de vlucht graag wil helpen. Maar hoe?

Het steunen van organisaties met een geldbedrag – hoe groot of klein deze ook is, is de makkelijkste manier om jouw steentje bij te dragen. Door organisaties die al in Oekraïne aanwezig zijn te steunen, kunnen hulpacties sneller uitgebreid worden.

Grote hulporganisaties

Grote hulporganisaties zijn de afgelopen dagen meteen in actie gekomen, om de hulp tijdens deze oorlog zo snel mogelijk te kunnen uitbreiden. Door het langdurige conflict waren zij vaak al ter plaatse in Oekraïne, maar door het oplopende geweld is er inmiddels meer hulp – en dus meer geld – nodig. We zetten een aantal organisaties op een rij, die momenteel actief zijn om vluchtelingen en slachtoffers te helpen in Oekraïne en omliggende landen.

 • Stichting Vluchteling
  Stichting Vluchteling wil zo snel mogelijk, zo veel mogelijk Oekraïners helpen. De mensen daar verkeren in grote angst en onzekerheid; een aanzienlijk deel van hen is al op de vlucht geslagen voor het escalerende geweld. De situatie is ernstig, zeer complex en verandert met het uur, zegt de stichting. Hoewel Stichting Vluchteling zelf per direct een kwart miljoen euro beschikbaar gesteld heeft uit hun reserves om noodhulp te kunnen verlenen aan mogelijk grote groepen Oekraïense vluchtelingen, zal er meer geld nodig zijn om te kunnen helpen.
  Vandaar dat giro 999 van Stichting Vluchteling geopend is voor donaties; ook via de site kun je geld doneren – elke euro telt.
 • Het Rode Kruis
  “In Oekraïne staat het leven op z’n kop’, schrijft het Rode Kruis. Ze melden dat veel mensen hulp nodig hebben en dat aantal in de komende dagen, weken en maanden waarschijnlijk zal blijven toenemen. Momenteel geeft het Oekraïense Rode Kruis eerste hulp op plekken in het land waar mensen geen goede toegang hebben tot gezondheidszorg, en levert de organisatie medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra en aan mensen van wie de huizen verwoest zijn.Om humanitaire hulp te kunnen (blijven) bieden in Oekraïne en de omliggende landen – denk aan voedsel, schoon drinkwater en medische zorg – heeft het Rode Kruis gironummer 5125 geopend. Je kunt helpen door geld over te maken naar dat nummer – ook kleine bedragen zijn zeer welkom.
 • De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR
  UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, die al zeventig jaar lang wereldwijd vluchtelingen hulp biedt. Zo ook nu in Oekraïne, waar inmiddels een half miljoen mensen op de vlucht geslagen nadat Rusland het land ingevallen is. Deze organisatie zorgt onder andere voor noodopvang, noodhulpgoederen en helpt op het gebied van mentale en fysieke gezondheidszorg.
  Doneren kan via de website van UNHCR – ook kleinere bedragen zijn welkom.

Lokale doelen en acties steunen

Ook op lokaal niveau worden in veel steden en dorpen acties opgezet. Denk aan het verzamelen van (kinder)kleding, luiers, slaapzakken en andere benodigdheden voor mensen die álles hebben moeten achterlaten in Oekraïne, tijdens hun vlucht van de oorlog. Wil je meedoen aan zo’n actie bij jou in de buurt, dan zijn deze vaak te vinden via onder andere de lokale media, Facebookpagina’s van het stad of dorp of bij buurthuizen. Het is slim om even rond te vragen: er is vast iemand in je omgeving die je in de juiste richting kan helpen.

Let wel goed op wanneer kleinere, niet-erkende organisaties vragen om geld: probeer dan goed na te gaan of deze bedragen wel écht naar hulp voor Oekraïne gaan.

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×