Collecte 1 september: Inclusie-campagne Oeganda

Ongeveer 80% van alle mensen met een beperking wonen in ontwikkelingslanden, zoals Oeganda. Mensen met mentale en fysieke beperkingen worden geconfronteerd met extreme discriminatie in Oeganda. Sinds 2020 heeft Oeganda een van de meest vooruitstrevende wetten voor mensen met een beperking ter wereld. Hierin staat onder meer dat discriminatie van mensen met een beperking verboden is. Kinderen met een beperking hebben recht op onderwijs en volwassenen met een beperking hebben recht op een baan.

Dat neemt niet weg dat het stigma diep is verankerd in de samenleving. In de meeste gemeenschappen wordt een beperking gezien als een vloek van God of van geesten. Er wordt aangenomen dat ieder kind met een beperking een straf is voor de ouders of grootouders. In de gemeenschappen zijn kinderen geïsoleerd. Vaak sluiten de ouders hen op in huis of binden zij ze vast omdat ze zich schamen.

Op dit moment zijn Marijn Fidder (26) en Claudia Gerlofsma (21) in Oeganda voor de campagne “Disability is not a curse… exclusion is” (Een beperking is geen vloek, uitsluiting wel). Marijn is hiervoor al 5 maanden in Oeganda geweest voor haar gelijknamige fotodocumentaire. Deze keer is haar protegé Claudia mee en gaan deze jonge leden van de Protestantse Gemeente Harderwijk het hele land door met een campagne om bewustwording te creëren. Bewustwording dat iedereen met een beperking een geliefd kind van God is. Dit gaan ze doen door in het hele land bijna 20.000 posters te plaatsen. Ze worden hierbij geholpen door lokale mensen, lokale belangenorganisaties, influencers en lokale tv-zenders. Zo worden er in meerdere steden ook parades gelopen naar aanleiding van deze campagne. Door al deze acties door mensen met en zonder beperking, hopen ze eenheid te creëren voor een inclusieve toekomst.

Dit alles is natuurlijk niet mogelijk zonder financiële middelen. Een aantal Harderwijkse ondernemers en een crowdfunding hebben hier al hun steentje bijgedragen. Als College van Diakenen van de PGH steunen wij deze campagne ook van harte. Wij vragen jullie allen dit ook te doen door gul te geven op de collecte op 01 september. Onder leiding van deze jonge, inspirerende gemeenteleden helpen wij zo aan een inclusievere samenleving voor mensen met een beperking in Oeganda en aan Zijn Koninkrijk.

Namens het College van Diakenen,

Job Burger
Diaken Fonteinwerk

Bekijk hier alle nieuwsberichten of ga terug naar de vorige pagina.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×