Jaarthema 2020-2021

Heel het leven

Als leidraad voor de Fonteindiensten en andere Fontein-activiteiten hebben we dit jaar gekozen voor het thema ‘Heel het leven’. Dit sluit aan bij het jaarthema van de PKN ‘het goede leven’, maar legt een paar eigen accenten.

De focus is op het samen gevormd worden als leerlingen van Jezus. Verdieping van geloof, dichter bij Hem, èn ontwikkelen van onze talenten, dichter bij de wereld om ons heen.

‘Heel’ is een werkwoord en een bijwoord.

Als werkwoord klinkt het als een opdracht: ‘maak heel’. Dat kan alleen als je zelf ook heel gemaakt wordt. Jezus is onze ‘Heiland’, dat betekent: Hij die heel maakt. Maar door Hem heel gemaakt worden, betekent meteen dat je ook zelf de opdracht hebt om aan anderen heelheid te brengen. Misschien kunnen we niet zelf heel maken, maar dan is onze taak om anderen met Hem, de grote Heelmeester, in aanraking te brengen. Dus: heel worden en heel maken.

‘Het leven’ is veelomvattend: dat gaat over onszelf, persoonlijk, ‘mijn leven’, maar ook over de schepping, alle levende wezens, en heel de wereld om ons heen, dichtbij en ver weg.

In dit schema zie je dan meteen een heleboel thema’s tevoorschijn komen waar we dit jaar mee bezig willen gaan:

 

 

 

 

 

 

Dat is veel, maar het een kan niet zonder het ander. Actief onze plek in de wereld en de kerk innemen, kan niet zonder verdieping van onze relatie met God.

Een goed leven met liefde en vreugde kan niet zonder oog voor de gebrokenheid in onszelf en om ons heen. We willen leren kijken naar die gebrokenheid met de liefde van God, vertrouwend op de heelmakende kracht van Christus, door zijn Geest.

Een beeld hiervoor is ontleend aan de Japanse kunstvorm ‘Kintsugi’. Dat betekent ‘goud-verbinding’. Daarbij worden scherven van een gebroken voorwerp aan elkaar gelijmd: herstel tot iets wat nog mooier is dan wat het was, maar waarbij de oude breuklijnen zichtbaar blijven.

Zo is de liefde van God en de heelmakende kracht van Christus: het goud van herstel tot nieuwe glorie.

Dat is wat we dit jaar samen willen ontdekken: dit goud gaan zien, het ontvangen, en anderen hierin laten delen.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×