Jaarthema 2018-2019

Al jaren werkt Fonteinwerk met een jaarthema. Een van de eerste vragen die ik kreeg als nieuwe Fonteinpredikant was om hier invulling aan te geven. Natuurlijk niet in mijn eentje. We hebben eerst het afgelopen jaar Fonteinvieringen geëvalueerd, daarna in gesprekken en een brainstorm nagedacht over de vragen die er liggen. Als rode draad kwam hierin naar voren de vraag wat Jezus zou doen, denken, zeggen, geloven, als Hij in onze schoenen stond.

Als Jezus mij was…

We verlangen in de Fonteinvieringen tegelijk laagdrempelig en eenvoudig te zijn, maar ook met diepgang de echte vragen van het leven aan de orde te hebben. Maar het thema kan ook nog meer uitgediept worden in de FonteinAcademy en de @homegroepen.

Het gaat om praktische vragen rond leven met God, de actualiteit van de bijbel voor ons leven als Christenen nu. Concrete hete hangijzers als besteding van je geld, je lichaam, je politieke keuzes, maar ook zoiets als vrijmoedigheid in het doen van persoonlijke voorbede voor iemand anders. Het afgelopen jaar had als thema ‘Proeven van het Koninkrijk’. Nou, dat hebben we gedaan, op allerlei manieren. Maar we willen niet alleen consumeren: we hebben toerusting nodig om wat we proeven om te zetten in energie voor dat Koninkrijk, om met ons opbouwwerk daar alvast op vooruit te lopen.
Ik was deze zomer een dag op de New Wine conferentie, waar heel wat Fonteiners te vinden waren. Een term die mij daar trof was ‘Advancing the Kingdom’: dat wij met ons opbouwwerk hoopvol en vertrouwend dingen doen die alvast een voorproefje van het Koninkrijk zijn. Daarmee krijgt het PKN-thema van het afgelopen jaar een nieuwe impuls.

Maar we houden het dit jaar wel dicht bij onszelf. Hoe zit ik in mijn vel, hoe sta ik in mijn schoenen? En wat zou Jezus doen in dit geval? Willen we leerlingen van Hem zijn, leven in navolging, imitatie van Christus, zoals Thomas a Kempis dat noemde, dan mogen we ook vragen: als Hij nou in mijn schoenen stond? Jezus is in deze wereld gekomen om in onzen schoenen te staan, om ons uit te nodigen, dat wij in zijn voetsporen gaan.

Henk Jansen

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×